Picasso contest Dutch Television 2017
Ángeles Nieto - Picasso - Wire Construction

De Nederlandse televisie organiseerde in 2017 de kunstwedstrijd, “Laat je inspireren door Picasso”. Deze wedstrijd was gekoppeld aan een reeks van programma’s over de in Malaga-geboren kunstenaar. Méér dan 3000 werken werden voor de wedstrijd ingediend, er zijn er uiteindelijk 25 genomineerd, waaronder mijn sculptuur “Paard, man, vrouw en vogel”.

 

De kunstenaar Picasso, ken ik van uit mijn jeugd, van school. Toen in tijd van dictatuur, mijn leraren spraken over hem als een symbool van vrijheid. Ik herinner me de komst van El Guernica naar Spanje, omdat dit een periode van censuur en onderdrukking afsloot.
In “mijn” alternatieve school, werden we meerdere malen met sluiting bedreigd door Franco. We schreven poëzie, deden aan theater en we hadden het over kunstenaars als Picasso, Miro en Dali.

 

Ik houd van Picasso, want het is een vitale en gepassioneerde kunstenaar zonder grenzen, gedurfd en innovatief. Hij opende nieuwe wegen en oefende een grote invloed uit op andere kunstenaars van zijn tijd. Ik ga helemaal mee in zijn interesse voor het werken met verschillende artistieke genres, tekenen, grafiek, illustratie, beeldhouwkunst. Iemand vertelde me over deze wedstrijd. Ik dacht dat het misschien interessant kon zijn. Er is iets dat me met hem verbindt en dat dicht ligt bij mijn werk en mijn verhaal. Ik besloot om drie schilderijen te sturen. Ik vergat de hele inschrijving tot een week voor de vervaldatum. Zoekend naar welke schilderijen in te zenden kwam ik op een nieuw idee om “binnen te komen” in een schilderij van Picasso.

 

Het is een mobiel geworden op menselijke grootte. Een beeld uit de wereld van Picasso dat ruimte krijgt: je kunt er letterlijk doorheen lopen. Ik heb een schilderij met zwarte lijnen, (twee dimensionaal), ruimtelijk (drie dimensionaal) gemaakt. De schaduw van het werk wordt weer geprojecteerd op de muur als een plat, tweedimensionaal beeld. Een spel tussen de tweede en derde dimensie.

 

Thema: Vrijheid. Een zittende vrouw, zwevend in de lucht, een vogel symbool van vrijheid en vrede. Een mensfiguur dat paard wordt. Een centaur. De centaur zijn wilden, vaak op zoek naar de hemel om hun lot te bepalen. Dit zijn meestal grote astrologen. Het paard wordt vaak afgebeeld in het werk van Picasso. Als symbolisch element, nobel, grotesk, menselijke en als mythologische element. Ik gebruik het als mens en mythologische element.

Ángeles Nieto - Picasso - Wire Construction
Ángeles Nieto - Picasso - Wire Construction
Ángeles Nieto - Picasso - Wire Construction
error: Content is protected !!